РАДНОПРАВНИ ТРЕТМАН ЗДРАВСТВЕНЕ, РАДНЕ СПОСОБНОСТИ И ЛИЧНОГ ИНТЕГРИТЕТА ЗАПОСЛЕНИХ - Jovanović, Predrag (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Здравствена и радна способност су претпоставке успостављања и постојања радног односа. Сврха успостављања и постојања радног односа јесте у организованом и сврсисходном раду, у интересу послодавца и запосленог. Основна обавеза запосленог је да лично обавља рад у складу са својим здравственим и радним способностима. Собзиром на поменуте способности запослени је и примљен на рад, а заштита и очување тих способности јесте претпоставка опстанка и трајности запослења. Ово чини легитимном потребу да здравствена и радна способност буду на одговарајући начин правом заштићене. У том смислу, можемо говорити о заштити здравља запослених и безбедности на раду. Пошто здравље не значи само одсуство болести, већ и укупну социјалну сигурност запослених на раду и у вези са радом, то и питања осигурања од различитих ризика који прате рад запосленог спадају у мере заштите здравља. Коначно, у радном односу не учествује само радна снага запосленог, као органско јединство здравствених и радних способности, већи читава личност запосленог са укупним личним (моралним и  етичким) инегритетом, а који са своје стране,такође, захтева одговарајући радноправни третман и заштиту (забрана дискриминације, узнемиравања, злостављања, заштита личних података ит.).