КОНТРАДИКТОРНОСТИ ЗАКОНА О ПРЕКРШАЈАИМА У ОБЛАСТИ САНКЦИЈА ПРЕМА МАЛОЛЕТНИЦИМА СА ПОСЕБНИМ ОСЦРТОМ НА МЕРЕ МЕДИЦИНСКОГ КАРАКТЕРА - Samardžić, Stefan; Milić, Ivan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Малолетници представљају посебну категорију учинилаца прекршаја, с обзиром на узраст у време извршења прекршаја, те се законом прописују и посебне санкције које им се могу изрећи. Нарочита пажња поклоњена је мерама медицинског карактера. Међутим, Закон о прекршајима прописује контрадикторна решења у погледу санкција према малолетницима, те у појединим одредбама не разликује млађег од старијег малолетника. У првом делу рада говори се уопште о малолетним учиниоцима прекршаја, док се о казнама расправља у другом делу рада. Централни део рада бави се проблемима са заштитном мером „Обавезно лечење зависника од алкохола и психоактивних супстанци“, те се указује на неке нелогичности у самом Закону. С тим у вези, у раду ћемо видети да ли је у појединим случајевима закон строжи према малолетном учиниоцу прекршаја или малолетном учиниоцу кривичног дела, с обзиром на санкције које им се могу изрећи.