Савремене етичке дилеме у погледу примене Хипократове заклетве - Ćorić, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Историја људског рода познаје различите заклетве, које су било у свом оригиналном облику, или донекле модернизоване, преживеле строге судове цркве, апсолутистичких монархија, тиранских режима, али и судове и схватања самих људи. Поред Хипократове заклетве, која је, чини се , најдуговечнија али и највише оспоравана, познајемо и службене заклетве( које се церемонијално полажу приликом ступања неког лица на значајну јавну или државну функцију), заклетва за пријем у држављанство( где се нови држављани, најчешће бивши имигранти заклињу на верност новој држави чије држављанство добијају), заклетва коју дајемо приликом гарантовања постојања или непостoјања неких чињеница „под пуном кривичном,грађанском и моралном одговорношћу“. Но предмет нашег разматрања ће бити само прва споменута- Хипократова заклетва, управо због бројних контроверзи које изазива већ вековима у погледу свог настанка, ауторства, аутентичности са једне стране, и свог значаја на уласку у медицинску професију, са друге стране.