НАЦИОНАЛНИ ТРЕТМАН У МЕЂУНАРОДНОЈ ТРГОВИНИ – ДОМАЋЕ ПРАВО И МЕЂУНАРОДНИ СТАНДАРДИ - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Сажетак: Предмет рада је принцип националног третмана, један од базичних принципа међународне трговине. Циљ је да се из правне перспективе утврде његови  домашаји и садржина утврђена у међународном трговинском  организовању, превасходно у Светској трговинској организацији, а све наравно у контексту српског права. Извршена анализа је показала да је видљива намера нашег законодавца да начелно  усклади наше законодавство са захтевима и стандардима СТО, који су иначе, и сами непотпуни и изазивају спорења, која се ни у пракси решавања спорова не разрешавају  у потпуности  и на доследан начин.  У нашем праву се чини искорак у односу на ситуацију из пређашњег релевантног законодавства,  зато што се осим на трговину  робама, примена  овог принципа проширује и  на трговину услугама , али и  на  права индустријске  својине. Међутим, у  најзначајнијој, базичној области, трговини робама, то се и даље чини  на уопштен  начин, симплификовањем  читаве проблематике и  сводећи је само на заштиту од   дискриминације, а  занемарујући  сферу  протекционизма.  Такво поступање  не одсликава  сву сложеност ове материје, нити је потпуно усклађено са захтевима СТО. Међутим, добра страна оваквог приступа је што даје држави више слободе у поступању у овој сфери, што може бити прихватљиво у  прелазном периоду до пуног чланства Србије у овој организацији.