Заштита, уређење и коришћење пољопривредног земљишта у Републици Србији - Popov, Danica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Предмет рада је заштита, уређење и коришћење, пољопривредног земљишта, као добра од општег интереса, првенствено према Закону о пољопривредном земљишту. Пољопривредно земљиште користи се искључиво за пољопривредну производњу осим ако Закон не предвиђа нешто друго. Власник, односно корисник, обрадивог пољопривредног земљишта дужан је да као добар домаћин и по правилима кодекса добре пољопривредне праксе, земљиште редовно обрађује и примењује мере утврђене како, Законом о пољопривредном земљишту тако и другим одговарајућим прописима. Поменутим Законом предвиђена су правила која се односе на начин коришћења пољопривредног земљишта па је забрањено: испуштање и одлагање опасних и штетних материја; коришћење обрадивог земљишта у непољопривредне сврхе; уситњавање катастарских парцела обрадивог пољопривредног земљишта; причињавање пољске штете итд. Ради заштите пољопривредног земљишта предузимају се одговарајуће противерозивне мере као и заштита  земљишта од климатских утицаја, и  елементарних непогода. Одрживо коришћење и заштита пољопривредног земљишта остварује се и мерама уређења пољопривредног земљишта, под којима се  према Закону о пољопривредном земљишту,  подразумевају поступци: комасације, добровољног груписања земљишта и мелиорације. Ради ефикасније заштите пољопривредног земљишта у Републици Србији установљен је информациони систем о пољопривредном земљишту, као и Управа за пољопривредно земљиште, при министарству надлежном за послове пољопривреде.