Поверени послови државне управе у области заштите животне средине - Lončar, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Ради свеобухватности послова на заштити животне средине, а посебно могућности њиховог ефикасног вршења од стране органа управе, од посебног значаја је постојање правне могућности да се одређени послови државне управе, као најважнији послови  у области заштите животне средине,  могу вршити и од стране осталих органа управе, који не спадају у органе централне, државне власти.  У раду се индентификују органи управе који врше одређене послове у области заштите животне средине као поверене послове државне управе и  указује на правни режим којим је њихово вршење подвргнуто.