Начела стварних службености у будућој кодификацији грађанског права - Popov, Danica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Начела стварних службености се у раду расправљају према Нацрту Законика о својини и другим стварним правима. Начела стварних службености се анализирају упоредно-првним методом у важећем позитивном стварном  праву, прописима који важе у државама региона, као и у најзачајнијим европским кодификацима грађанског права. Нацртом Законика, стварна службеност је као и до сада уређена на уобичајен класичан начин, с тим што је за разлику од, Закона о основама својинско-правних односа, дефиниција прецизнија и уводи се новина устaновљавањем негативне стварне службености. Нацрт Законика установљава могућност конституисања мешовитих стварно-личних службености које се другачија називају неправим стварним службеностима. Службености иначе могу бити: стварне службености, стварно-личне службености, службеност грађења и личне службености». Осим личних службености и службености грађења, све друге службености (стварне службености) могу се засновати у корист свагдашњег власника повласног добра (стварне службености) или одређеног лица (стварно-личне службености). Нацртом Законика предвиђа се могућност  конституисања својинске стварне службеност која до сада на основу закона није била могућа у нашем стварном праву. За разлику од важећег Закона о основама својинско-правних односа, који је непотпуно регулисао стварне службености, са свега десет чланова. Нацрт Законика, стварну службености и неправу стварну службеност регулише много детаљније и посвећује им четрдесет чланова.