НОВИНЕ КОЈЕ ДОНОСИ КОНВЕНЦИЈА САВЕТА ЕВРОПЕ О СПРЕЧАВАЊУ И БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА И НАСИЉА У ПОРОДИЦИ - Samardžić, Sandra; Kovaček Stanić, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Насиље, као појава иманентна човеку од самог настајања, може да се испољи у различитим формама. Према статистичким подацима, број жена које су претрпеле неки вид насиља, забрињавајуће је велик. Насиље у породици, односно насиље над женама представља озбиљан проблем на којем се тек од скора почело радити на међународном плану. Поједине међународне организације, посредно су се дотицале овог питања у инструментима који су се бавили заштитом људских права. На европском нивоу, 2011. године, донета је Конвенција Савета Европе (тзв. Истамбулска конвенција) која представља први правно обавезујући документ на европском континенту, који се бави превенцијом насиља над женама, њиховом заштитом и кажњавањем починилаца. Ова Конвенција ступила је на снагу 2014. године, а Србија је једна од држава које су ову Конвенцију ратификовале. Рад настоји да прикаже новине које ће ова Конвенција донети домаћем правном систему уз истовремену анализу и стања у Црној Гори, где је 2010. године донет Закон о заштити од насиља у породици.