ПРИГОВОР ТРЕЋЕГ ЛИЦА И ТУЖБА ПРОТИВ ИЗВРШЕЊА (ИЗЛУЧНИ ЗАХТЕВИ) - Salma, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Треће лице у извршнпм поступку може да  тражи да се извршење на одређеном предмету прогласи недопуштеним на основу тврдње и доказа да је у извршном поступку заплењена ствар или право које не припадају извршном дужнику, већ њему-трећем лицу. У већини анализираних упоредних законских решења то право се остварује приговором пред поступајућим извршним судом. У случају оспоравња права трећем лицу од стране изввршног повериоца и дужника, извршни суд упућује треће лице на парницу са циљем да се утврди да ли треће лице има право на излучење, посебно ако оно тврди да  има право својине или неко друго право које спречава извршење на заплењеној ствари. Већина анализираних правних система у таквим ситуацијама предвиђа одлагање извршења, ако је треће лице већ у фази подношења приговора извршном суду учинио веродостојним доказима уверљивим да је у извршном поступку заплењена туђа, тј. његова ствар. Према праву Републике Србије, међутим, уверљив  приговор трећег лица не   овлашћује га да тражи одлагање извршења.