RUSKI PROJEKTI DRŽAVNOG UREĐENjA USTANIČKE SRBIJE - Šarkić, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
U radu se govori o drugom ruskom pokušaju ustavnog uređenja Srbije u vreme Prvog ustanka (1804-1813). Autor ovog projekta bio je Konstantin Konstantinovič Rodofinikin, fanariotski Grk u ruskoj službi, koji je kao ruski poslanik boravio u Srbiji od 2. avgusta 1807. do 15. avgusta 1809. Odmah nakon svog dolaska u Srbiju Rodofinikin je predstavio Karađorđu i ustaničkim starešinama projekat ustavnog uređenja nazvan „Osnovanije Praviteljstva Serbskago.“  Na početku rada govori se o ličnosti Rodofinikina i njegovim vezama sa grčkim Fanariotima. Potom se izlaže sama sadržina ustavnog akta i objašnjavaju razlozi zašto on nikad nije stupio na snagu i šta su zapravo bile Rodofinikinove namere.