Једнак третман акционара - Arsić, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Једнак третман акционара је у Закону о привредним друштвима Републике Србије формулисан као позитиван захтев у погледу одређеног понашања. Захтев, односно наредба који постоји у формулацији норме, није ништа друго него забрана да се акционари, без довољног стварног правног оправдања, и у том смислу самовољно, неједнако третирају. Циљ норме је заштита чланства акционара од захватања од стране органа друштва. Правно теоријски ради се о правном принципу који није непосредно применљив, већ се тражи његова даља конкретизација. Захтев за једнаким третманом усмерен је према друштву и обавезује све његове органе да без стварног правног оправдања не третирају акционаре неједнако. Сагласно свом циљу, регулатива једнаког третмана акционара погађа само унутрашњу сферу друштва и има дејство само у погледу односа из чланства у друштву. Неједнако третирање појединих акционара је потребно, али не и довољно, да би дошло до примене правила о једнаком третману акционара –неопходно је да постоје једнаких околности. С тим у вези треба указати на постојање ситуација када је на основу посебних правила статута или закона неједнак третман допуштен и друштво ослобођено од примене једнаког третмана.