ПОСТОЈАЊЕ ТЕКУЋЕ ЦЕНЕ КАО УСЛОВ ЗА АПСТРАКТНО ОДМЕРАВАЊЕ НАКНАДЕ ШТЕТЕ У ПРАВУ МЕЂУНАРОДНЕ И ДОМАЋЕ ПРОДАЈЕ - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Сажетак: У праву међународне и домаће продаје накнада штете у случају повреде уговора може бити одмерена конкретно и апстрактно. Апстрактно одмеравање накнаде штете постоји кад се накнада одмерава на основу разлике између уговорене и  текуће (тржишне) цене робе тј. тржишне вредности робе у одређено време на одређеном месту. Предмет рада је анализа појма текуће цене као неопходног предуслова за апстрактно одмеравање накнаде штете у праву међународне и домаће продаје.