ПОЈАМ НЕСРЕЋНОГ СЛУЧАЈА И ТЕЛЕСНЕ ПОВРЕДЕ ПУТНИКА У ВАЗДУШНОМ САОБРАЋАЈУ - Đurđev, Dušanka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Од првих унификацијски  докумената а то је Варшавска конвенција  из 1929., па  до последње Монтреалске  конвенције из 1999. нису  прецизно дефинисана  нека питања везана за одговорност ваздушног превозиоца. Проблем представљају  недовољно јасне формулације, које се појављују о обе конвенције, које због своје недовољне прецизности захтевају допунска тумачења приликом њихове примене у пракси. Ради  се  о члану 17. Варшавске конвенције и члану 17. Монтреалске конвенције, који  мада  нису идентични, суштински остају исти  и не дају одговор на питања шта се сматра  несрећним случајем (accident) и   шта обухвата  појам  телесна повреда путника