Етика (употребе)вештачке интелигенције и етика у вештачкој интелигенцији - неке кључне разлике и могућности развоја - Ćorić, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Етика вештачке интелигенције може се дефинисати као скуп водећих принципа које сви актери који користе или развијају вештачку интелигенцију треба или морају да користе како би осигурали да се технологија вештачке интелигенције развија и користи одговорно и мудро. То значи заузимање безбедног, сигурног, хуманог и еколошки прихватљивог приступа вештачкој интелигенцији(у даљем тексту: ВИ)и њеном коришћењу, као и коришћењу резултата које даје ВИ.Ако  ВИ етику , укратко објашњену као раније, узмемо као спољашње етичке смернице за кориснике ВИ, да ли би требало да постоје и - интерне етичке смернице за саму ВИ, као скуп интерних моралних вредности које ће водити ВИ у њеном развоју и примени у свакодневној употреби? Питања којима се бавимо у овом раду су: Шта је етички минимум, као скуп етичких принципа које сваки корисник или особа која учествује у развоју ВИ мора имати, да би употреба ВИ била безбедна и мудра? На којим вредностима треба да почива овај спољашњи етички минимум и да ли он, једном када се успостави, мора да остане исти или се може побољшати и додати/одузети вредности, у складу са истраживањем могућности које пружа сама ВИ? И да ли је могуће да ВИ, уз помоћ својих стваралаца, развије посебну свест која ће је заштитити од неморалних покушаја корисника са лошим намерама?
Keywords: ВИ, етика, унутрашњи морал, спољашњи морал