Парадокс финске персонализације: Партијска контрола у најотворенијем пропорционалном систему Европе - Kandić, Uroš; Хоџић, Јасмин (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Фински изборни систем представља јединствени случај у савременим европским демократијама. Формално, реч је о једном од најинклузивнијих пропорционалних модела за бираче и кандидате – систем финских "квази листа" омогућава обавезно преференцијално гласање, законски прописане примарне изборе и абецедно рангирање кандидата на партијским листама. Међутим, емпиријски подаци откривају значајан јаз између институционалне отворености и стварне персонализације. Овај рад истражује фундаментални парадокс: како су финске политичке партије, упркос високој унутарпартијској ефикасности изборних институција, успеле да задрже доминантну контролу над номинационим процесима и изборним исходима?Анализа обухвата период од раних реформи 1906-1969. године, када су партије користиле савезе изборних удружења и вишеструко кандидовање за манипулацију системом, до савременог модела успостављеног 1955. и његових каснијих модификација. Применом Шугартових индекса међупартијске и унутарпартијске ефикасности, као и анализом емпиријских података са изборних циклуса у 21. веку, рад показује да фински систем систематски производи хиперрепрезентативност, док истовремено номинационе стратегије партија – од "уравнотежених листа" до "магнета за гласове" – ефективно ограничавају персонализацију. Рад доприноси литератури о персонализацији изборних система демонстрирајући да формална институционална отвореност не гарантује стварну персонализацију када партије развију софистициране адаптивне стратегије. Фински случај илуструје како историјски укорењени механизми партијске контроле могу преживети реформе, те како стабилност демократских институција може бити истовремено и резултат и препрека за промену изборног система.
Keywords: Кључне речи: фински изборни систем, квази листе, персонализација, номинационе стратегије, унутарпартијска ефикасност