О ЦАРИНСКИМ ОСЛОБОЂЕЊИМА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ - Vranješ, Mile (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Царинска ослобођења, односно ослобођења од плаћања царине су, свакако, једна од доминирајућих тема на подручју царинског система Европске уније, која привлачи пажњу, не само финансијских стручњака, него и привредника и грађана. Проблематика царинских ослобођења у Европској унији уређена је са четири главна инструмента и то: Уредба Савета (ЕЕЗ) 2913/1992 од 12. октобра 1992. године о Царинском законику Заједнице, Уредба Комисије (ЕЗ) 2454/1993 од 2. јула 1993. године о условима за примену Уредбе Савета (ЕЕЗ) 2913/1992 о стварању Царинског законика Заједнице, а која је неколико пута измењена, Уредба (ЕЗ) 450/2008 Европског парламента и Савета од 23. априла 2008. године о Царинском законику Заједнице (Модернизовани царински законик) и Уредба Савета (ЕЗ) 1186/2009 од 16. новембра 2009. године о успостављању система ослобођења од царина у Заједници.