Pravo na život kao vrhovno ljudsko pravo i društvena stvarnost - Sredojević, Mirjana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
У раду je обрађен појам права на живот, како из угла уставног права, које представља полазну тачку његове заштите, тако и из угла неки других правних наука, а посебно кривичног права.Право на живот је нужна претпоставка постојања свих других права и као такво има универзално значење. Међутим, свакодневно се сусрећемо са кршењима управо овог права, па је стога потребно предвидети адекватне механизме правне заштите, како се ово право не би свело на пуку прокламацију. При том, кривично-правна заштита је најделотворнији вид заштите људских права, па самим тим и права на живот, јер слобода је право да чинимо све оно што нам закони дозвољавају, а тек када људе ограничите у њиховим правима и слободама, они схватају вредност слободног живота. Што се тиче систематизације рада, први део је посвећен историјату права на живот, у другом делу је размотрен појам права на живот, док је трећи део рада посвећен ограничењима права на живот, како од стране државе, а употребом принуде, тако и путем прописивања смртне казне. У централном, четвртом делу рада су обрађени механизми заштите права на живот, где су изложене негативе, позитивне и процесне обавезе државе, као и видови заштите. У закључку је направљен кратак резиме о праву на живот и проблемима са којима се сусрећемо данас приликом остваривања овог права, а све то прожето праксом Европског суда за људска права.