MOŽE LI SE GOVORITI O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE U SREDNjOVEKOVNOJ SRBIJI? - Šarkić, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Zaštita životne sredine je u modernom društvu jedno od pitanja o kojem se najviše diskutuje. Da li se o tome može govoriti i kada je u pitanju daleka srednjovekovna prošlost? Autor pokušava  odgovori na to pitanje analizirajući član 123 Dušanovog zakonika, koji ograničava pravo sečenja šuma nemačkim rudarima – Sasima. Zakonik zabranjuje naseljavanje iskrčenih mesta i naređuje „da gora ostane pusta“ kako bi šume mogle da se obnavljaju. Nesumnjivo da su i tadašnje vlasti, uprkos daleko manjem zagađenju životne sredine od onog sa kojim se suočavamo danas, shvatale značaj obnavljanja šumskog fonda.