ЗАШТИТА ОД БУКЕ И ЕМИСИЈЕ ШТЕТНИХ ГАСОВА У ВАЗДУШНОМ САОБРАЋАЈУ - Đurđev, Dušanka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Средином прошлог  века ваздушни саобраћај  није имао   тако велики промет,  да  би његови  негативни ефекти имали   утицаја  на  животно окружење. Међутим, како је његово  учешће у укупном  саобраћају  расло  и обим  ваздушног  саобраћаја путника се повећавао, уочавају се  два  кључна  проблема  за  животну средину. То су емисија  штетних  гасова и  проблем буке  на  аеродромима и  насељима око  њих. Посебну пажњу  је изазивао  механизам међународне трговине  емисијама  гасова који је у ЕУ  познат као ETS систем. Овај систем  утврђује укупну допуштену количину штетних емисија и могућност трговања  јединицама штетних емисија на тржишту. Оцењен као најекономичнији и еколошки ефикасна, систем ETS је отворио питање оправданости једностране примене ових правила  од стране ЕУ и на превозиоце  ван ЕУ.