IZBOR SUDIJA – NEPRISTRASNOST I POLITIKA - komparativna analiza - Badó, Attila (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Unutar velikih svetskih pravnih sistema traži se rešenje za najbolji način i metod odabira sudija kako bi se njime obezbedilo uspešno delovanje pravosuđa. Metod izbora sudija čvrsto je povezan sa zahtevom za osiguravanjem nezavisnosti i nepristrasnosti sudija. U ovom radu pokušavamo metodom komparativne analize istražiti ovo pitanje, te predočavanjem rešenja u engleskom, nemačkom, američkom i francuskom pravosuđu prikazati danas prevladavajuće međunarodne trendove. U sistemu common law-a kao i u pravnim sistemima država koje primenjuju kontinentalno pravo na ovom polju mogu da se zapaze značajne promene, a iskustva tih država svakako mogu da posluže kao primer i post-socijalističkim državama. U proteloj deceniji se naročito promene u Engleskoj mogu smatrati radikalnima u odnosu na metod izbor sudija kakav je postojao u ranijim vekovima, ali nikako ne smeju da se smetnu s uma ni razvojni procesi u drugim analiziranim pravnim sistemima. Pitanje selekcije sudija vredno je posebno obazrivo regulisati tamo gde politička kultura ne stavlja ograničenja da se u sudske presude uključi bilo ko drugi, pa čak i neki spoljni faktor.