У СУСРЕТ ПОЧЕТКУ ПРИМЕНЕ НОВОГ ЗАКОНА О ПРЕКРШАЈИМА - Martinović, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Управно и прекршајно право представљају две различите гране правног система. Управно право је једна од фундаменталних дисциплина јавног права, док је прекршајно право много ближе кривичном праву и праву привредних преступа, тако да у ширем смислу представља вид казненог права. Управно-правни теоретичари се по устаљеној академској традицији баве и основним прекршајним појмовима, углавном због тога што су се у прошлости прекршаји сматрали тзв. полицијским деликтима. Закон о прекршајима од 2013. године установљава прекршајни поступак као класичан судски поступак, при чему су органи управе у потпуности престали да буду надлежни за његово вођење и изрицање прекршајних санкција. Стога, изучавање прекршаја у оквиру Управног права, након што нови Закон почне да се примењује, има само академско-педагошко оправдање.