ПОГЛАВЉЕ 27 – ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ У ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: 1. УВОД, 2. Правни оквир Поглавља 27 и транспозиција у национално законодавство, 3. Политички и економски утицај испуњавања Поглавља 27, 4. Механизми подршке и међународна сарадња, 5. Политике интеграције климатских циљева у Поглавље 27, 6. ЗАКЉУЧАК, 7. ЛИТЕРАТУРА - Marjanovic, Tamara (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Европска унија (ЕУ) представља сложени правно-политички систем који се развијао крозразличите фазе интеграције. У том контексту, acquis communautaire чини кохерентан скуппринципа, директива и регулатива које земље кандидаткиње морају усвојити иимплементирати током процеса приступања. Поглавље 27, које се односи на заштитуживотне средине и климатске промене, једно је од најзахтевнијих у преговорима. Овопоглавље обухвата технички сложене аспекте који захтевају значајне дугорочнеинвестиције у инфраструктуру и институционалне капацитете, а питања животне срединеимају директан утицај на јавно здравље, економски развој и политику у руралним иурбаним подручјима. Република Србија, као земља кандидат, започела је формални процесприступања ЕУ 2014. године, након што је добила статус кандидата 2012. године. Упретходним годинама, Србија је постигла значајан напредак у области законодавства иинституционалног уређења. Испуњавање захтева Поглавља 27 подразумева не самотранспозицију директива, већ и ефикасну примену, ревизију инвестиционих планова имобилизацију финансијских средстава, укључујући средства ЕУ и међународнихдонатора. Циљ овог рада је да пружи систематску и критичку анализу стања у Србији упогледу испуњавања услова Поглавља 27. У раду се идентификују главни изазови, апредлажу се конкретне мере које могу убрзати процес имплементације и побољшатиефикасност у области заштите животне средине и климатских политика. Закључак указујена то да Поглавље 27 представља кључну пробну тачку у процесу приступања СрбијеЕвропској унији. Анализа је показала да је Република Србија остварила значајан напредаку правној хармонизацији, укључујући доношење основних закона и стратегија, уз развојнационалних планова и започете инфраструктурне пројекте. За реализацију захтеваПоглавља 27 неопходан је интегрисан приступ који комбинује пројектно усмеренофинансирање, правну и оперативну доследност, мониторинг и интеграцију климатскихциљева. Ово подразумева усвајање временског плана са конкретним циљевима иодговорностима, где се у краткорочном периоду фокусира на припрему и финансирање 2приоритетних регионалних пројеката, у средњем року на реализацију кључнихинфраструктурних интервенција, а у дугом року на остваривање интегрисаног управљањаресурсима. Испуњавање Поглавља 27 не треба посматрати само као услов за чланство уЕУ, већ и као прилику за трансформацију националног управљања животном средином.Влада Републике Србије и Министарство заштите животне средине остају чврстопосвећени процесу усклађивања са стандардима Европске уније у области животнесредине и климатских промена. Ова посвећеност огледа се у континуираним напорима дасе обезбеде потребна законска решења, институционални оквири и механизмикоординације који ће омогућити доследну имплементацију Поглавља 27, као и уактивностима на привлачењу и управљању међународним средствима за финансирањеприоритетних пројеката.
Keywords: Република Србија, Европска унија, заштита животне средине, поглавље 27