Појам управне ствари - Timotijevic, Djordje (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Међу отвореним питањима не само позитивноправног регулисања управног поступка, већ и целокупне управноправне материје, како на теоријском, тако и на практичном нивоу, врло значајно место заузимајууправна ствар и прецизно одређивање њеног појма. Међу теоретичарима се срећу различите дефиниције и схватања овог појма, док његово одређивање није представљало лак задатак ни за законодавство. Наиме, у упоредном праву се ретко наилази на правне системе који садрже дефиницију управне ствари, а домаћи законодавац је одређење овог појма први пут дао тек 2009. године, и то у Закону о управним споровима. У раду се анализира појам управне ствари, посматрано из угла правне теорије, као и упоредног и домаћег законодавства, да би се потом прешло на ауторове ставове у погледу дефинисања управне ствари и њених елемената, како у контексту управног поступка, тако и у смислу управног спора.Циљ рада јесте да се путем изношења опажања и закључака у вези са различитим становиштима теорије и законодавства укаже на разноврснот у схватању овог појма, као и да се понуди униформна дефиниција управне ствари са аспекта управног поступка и управног спора, и укаже на дистинкцију између управне и управносудске ствари, као категорије коју би требало засебно уредити у оквиру управног процесног права.