КАЗНЕНА ДЕЛА (КРИВИЧНА ДЕЛА, ПРИВРЕДНИ ПРЕСТУПИ И ПРЕКРШАЈИ) ИЗ ОБЛАСТИ РУДАРСТВА И ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА - Milić, Ivan; Drakić, dragiša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
област рударства и геолошких истраживања је изузетно сложена. Та област уређена је многобројним прописима различите правне снаге. У Републици Србији на снази је један основни закон којим се уређује ова област и преко двадесет подзаконских аката. Основним законом у овој области Законом о рударства и геолошких истраживања прописују се кривична дела, привредни преступи и прекршаји. Једним подзаконским актом који је донет на основу наведеног закона предвиђају се привредни преступи и прекршаји. Предмет овог рада, као што и сам наслов гласи, су казнена дела која су у овој изузетној сложеној области прописана. Циљ рада јесте сагледавање казнених дела у овој области и њихова критичка анализа. Аутори дају и одређене предлоге за измену прописа.
Keywords: punishable act, criminal act, commercial offense, misdemeanor, mining.