ЗАШТИТА КРИТИЧНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – АКТУЕЛНО СТАЊЕ И МОГУЋНОСТИ ДАЉЕГ РАЗВОЈА И УНАПРЕЂЕЊА - Радивојевић, Ненад; Марковић, Јана (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Критична инфраструктура представља основ функционисања државе и друштва, те је један од кључних фактора безбедности и економског развоја, као и здравља и социјалног благостања грађана. Њена заштита добија посебан значај у ери глобализације и са све већом изложеношћу различитим ризицима — од природних катастрофа до терористичких и сајбер напада. Република Србија је, у складу са савременим безбедносним трендовима и процесом приближавања Европској унији, предузела низ конкретних нормативних и институционалних корака у циљу регулисања и унапређења система заштите критичне инфраструктуре. Један од тих корака је и усвајање првог системског закона који уређује ову област 2018. године – Закона о критичној инфраструктури.Циљ овог рада је да, кроз анализу стратешких докумената и позитивноправне регулативе у Републици Србији, прикаже актуелни модел заштите критичне инфраструктуре. Посебан нагласак стављен је на анализу Закона о критичној инфраструктури, предузете остале активности у периоду од његовог доношења до данас, као и на идентификацију неких његових предности, недостатака и изазова у имплементацији. Рад указује на значај сарадње јавног и приватног сектора, као и на потребу усаглашавања релевантних прописа, јачања институционалних капацитета, координације различитих субјеката заштите и развоја отпорности критичне инфраструктуре. На основу спроведене анализе, аутори предлажу могуће правце даљег развоја и унапређења како нормативног оквира, тако и практичног деловања свих субјекта заштите критичне инфраструктуре у Републици Србији.
Keywords: критична инфраструктура; заштита критичне инфраструктуре; Закон о критичној инфраструктури; национална безбедност