Реторика и савремено политичко говорништво - Аврамовић, Драгутин; Jovanov, Ilija D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
У савременом друштву које претендује да се опише као „демократско“ политичко говорништво има незаменљиву улогу. Политичари својим беседама углавном настоје да обавесте грађане о темама које су битне за њихов свакодневни живот или да их покрену на одређено понашање. Како би у томе били успешни, они морају да овладају општим правилима реторике и посебним вештинама које се тичу искључиво таквог типа беседништва. У овом раду су анализирани говори Џејмса Дејвида Венса и Урсуле фон дер Лајен који су одржани на Минхенској безбедносној конференцији 2024. и 2025. године како би се утврдиле сличности и разлике у одређеним стиловима беседништва. Имајући у виду да је значај говорништва у САД-у начелно већи него што је у Европи, као и традицију да се беседници с друге стране Атлантика образују не само у складу са класичним правилима реторике већ и према нормама јавног наступа (public speaking), почетна претпоставка о различитим стиловима се у крајњој анализи показала прилично исправном.