ИСКЉУЧЕНА ОГРАНИЧЕЊА У ВЕРТИКАЛНИМ СПОРАЗУМИМА У ПРАВУ КОНКУРЕНЦИЈЕ - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Искључена ограничења су регулисана чл. 5 Уредбе о примени члана 101(3) Уговора о функционисању Европске уније на категорије вертикалних споразума и усаглашених пракси. Искључена ограничења у вертикалним споразумима представљају посебну врсту вертикалних ограничења, која уколико постоје у споразуму не могу бити изузета од забране рестриктивних споразума. О искљученом ограничењу можемо говорити када споразум садржи обавезу неконкурисања за коју је наведеном уредбом прописано да не може уживати погодности групног изузећа. Предмет анализе у раду је правно регулисање искључених ограничења у праву конкуренције Европске уније. Будући да искључена ограничења подразумевају постојање обавезе неконкурисања, у раду је појмовно одређена обавеза неконкурисања и њени појавни облици.
Keywords: вертикални споразум, групно изузеће, искључена ограничења, обавеза неконкурисања