Merodavno pravo za ugovore o građenju po FIDIC opštim uslovima – uloga izabranog prava - Jovanović, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
У научној литератури која се бави уговором о грађењу према FIDIC општим условима, посебна пажња посвећена је решавању спорова, с нагласком на различите механизме предвиђене овим условима. Међутим, питање меродавног права које ће се применити на меритум спора остаје недовољно разматрано. FIDIC општи услови предвиђају да странке могу изабрати право државе или одређене јурисдикције које ће се применити на њихов уговорни однос. Изабрано меродавно право игра кључну улогу у примени и тумачењу FIDIC општих услова уговора о грађењу. Иако су FIDIC уговори детаљно обликовани како би пружили правни и технички оквир за међународне грађевинске пројекте, они не постоје у правном вакуму, већ се примењују у складу са изабраним националним правом. Аутор у раду анализира како меродавно право утиче на кључне аспекте FIDIC уговора, посебно кроз примену његових императивних норми, које дерогирају диспозитивне норме садржане у FIDIC општим условима, као и кроз тумачење концепата и апстрактних правних појмова из ових типских уговора. У раду се разматра и дилема да ли је могуће изабрати UNIDROIT Принципе међународних трговинских уговора као меродавна правна правила за FIDIC уговоре, те њихову улогу у контексту међународних грађевинских спорова. Анализа показује да избор меродавног права није пука формалност, већ неизбежан фактор у функционисању FIDIC уговорног система, са значајним последицама на решавање спорова и правну сигурност током и након извођења грађевинских пројеката.
Keywords: ugovor o građenju; FIDIC; Merodavno pravo; Autonomija volje; UNIDROIT Principi međunarodnih trgovinskih ugovora