НАЧЕЛО ЛЕГИТИМНОСТИ И ГОЊЕЊЕ ЗА ДЕЛО АГРЕСИЈЕ У МЕЂУНАРОДНОМ КРИВИЧНОМ ПРАВОСУЂУ - Ristivojević, Branislav; Samardžić, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Аутори се у раду осврћу на једну новију појаву у међународном кривичном правосуђу, а то је покушај организације суђења за кривично дело агресије у оружаном сукобу у Украјини.             Будући да у овом тренутку не постоји нити једна институција у оквиру међународног кривичног правосуђа која има надлежност да суди у овом случају, стручна јавност је изнедрила неколико предлога. Аутори анализирају сваки од ових предлога са једног посебног становишта. У питању је остварење начела легитимности у оснивању нових правосудних тела или организацији суђења за агресију пред постојећим судовима. Ово стога што је оживотворење овог начела далеко важније у међународном кривичном него у било којем унутрашњем кривичном праву.Закључак који аутори изводе је да је свако од предложених решења бременито проблемима са легитимношћу јер нити једно не може да задовољи мерила која се у науци уобичајено користе да се вреднује оствареност овог начела. Као најважнија мерила које не задовољавају предлози јесте доследност и одговорност. Доследност у залагању за остваривање идеала једне глобалне међународне правде је неопходна да постоји код сваког предлагача да би избегао приговор како, у ствари, својим предлогом остварује неке уске, себичне и политичке интересе. Предлагачи су у највећем броју случајева државе које су до сада, не само некажњено вршиле агресије, већ су и промовисале принцип неодговорност код свих претходних предлога да се успостави надлежност за гоњење овог дела у међународном кривичном правосуђу, што недвосмислено нарушава веродостојност њихових предлога. На крају аутори нуде свој оригинални предлог за решавање овог случаја. Решење је да се као и сви досадашњи случајеви агресије он решава у непосредном политичком контакту заинтересованих држава. Наиме, овај случај агресије неће се завршити безусловном капитулацијом једне од зараћених страна, што је, како нас историја Међународних војних судова у Нирнбергу и Токију учи, неопходан предуслов за делотворну организацију суђења за ово кривично дело.