МОДЕРНИ УГОВОРИ, ТРАНСФЕР ИМИЏА И КАУЗА – АНАЛИЗА УГОВОРА О СПОНЗОРСТВУ - Stanojević, Petra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Рад се бави анализом специфичних уговора који се закључују с маркетиншком намером – намером трансфером имиџа на уму. Циљ је указати на значај ових института због њихове учесталости услед развоја интернета и друштвених мрежа а у контексту необрађености ове тематике. Теза коју постављамо је да многи односи које у пркаси уочавамо представљају различите појавне облике једног уговора (спонзорства), док рад служи као анализа његових карактеристика. На крају ћемо проучити како овај институт интерагује са постојећим прописима и предложити њихово прилагођавање уоченим специфичностима. Важност анализирања овог питања условљена мањком позитивноправних решења и теоријске расправе произилази из његове учесталости и правне несигурности у случају спора.
Keywords: Спонзорство. - Трансфер имиџа. – Оглашавање. – Уговори.