ВЕРСКА ПРИПАДНОСТ ДЕЦЕ У ПРОЈЕКТИМА МЕЂУВЕРСКИХ ЗАКОНА КРАЉЕВИНЕ СХС- ЈУГОСЛАВИЈЕ 1919–1941 - Đukić, Dalibor B (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Непосредно након проглашења заједничке државе Јужних Словена започет је процес усклађивања верског законодавства које је важило у различитим историјским покрајинама које су ушле у састав те државе. Прописи који су регулисали организацију и деловање појединих верских организација донети су тек након што је уведен Шестојануарски режим 1929. године, док је рад на општем пропису који би регулисао међуверске односе и правни статус свих верских организација настављен све до 1941. године, када је због избијања Другог светског рата обустављен. Једна од деликатних материја коју је требало уредити интерконфесионалним законодавством била је верска припадност деце. У раду се заступа теза да иако су различити пројекти међуверских закона и уредби усвојили, за време у ком су настали, модерну концепцију детерминисања верске припадности деце, задржана су и конзервативна решења која су ишла у прилог признатим и усвојеним вероисповестима што је било у складу са важећим системом односа државе и цркава и верских заједница у Краљевини СХС-Југославији.
Keywords: цркве и верске заједнице; Краљевина СХС; Краљевина Југославија; међуверски закон; верска припадност деце