НАСТАНАК СРПСКИХ ЗАКОНИКА (1827–1865): СЕЋАЊА САВРЕМЕНИКА - Drakić, Gordana; Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
У раду се износе подаци из мемоаристтике о изради српских законика закључно са 1865. Сећања савременика на процес настанка сваке од кодификација представљена су у оквиру два засебна поглавља – записа о изради законика из области приватног и записа о настанку кодекса из области јавног права. У оквиру тих двеју целина изложене су белешке о настанку кодификација из дотичних правних области. Аутори су испитали веродостојност мемоарских записа и искористили их као полазну основу за даље истраживање о неким слабо познатим детаљима из историјата доношења српских законика. Резултати тог истраживања су продубљивање већ постојећих сазнања о кодификаторским подухватима, али и понеко сасвим ново откриће.