ПРИКУПЉАЊЕ ПРОЦЕСНОГ МАТЕРИЈАЛА И ТЕРЕТ ДОКАЗИВАЊА У УПРАВНОМ ПОСТУПКУ - Milkov, Dragan; Radošević, Ratko S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Прикупљање процесног материјала у управном поступку обезбеђује чињеничну грађу потребну за доношење одлуке. Опредељено је истражним начелом, које се у управном поступку показује као важеће, али не и апсолутно, без изузетака. У раду се, у том контексту, сагледава и проблем терета доказивања, у своја два основна значења. Строго, традиционално схватање, у складу са којим истражно начело управног поступка негира терет доказивања, у смислу терета извођења доказа, релативизује се улогом странке у утврђивању чињеничног стања. Принцип у складу са којим се терет доказивања, схваћен као ризик неразјашњености чињеница, дели између органа управе и странке, спрам тога да ли се доноси обавезујући или овлашћујући управни акт, прихвата се пак условно, као типичан, али не и свеобухватан, с обзиром на то да није примерен за решавање свих управних ствари.
Keywords: управни поступак, истражно начело у управном поступку, доказивање у управном поступку, терет доказивања у управном поступку