ЗЛОСТАВЉАЊЕ И МУЧЕЊЕ ОД СТРАНЕ ПОЛИЦИЈСКИХ СЛУЖБЕНИКА ИЗ УГЛА ЈАВНОГ ТУЖИОЦА: ПОСТУПАЊЕ ЈАВНОГ ТУЖИОЦА У ПРЕДИСТРАЖНОМ И ИСТРАЖНОМ ПОСТУПКУ - Krstić, Gordana Z (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
У раду је анализирано кривично дело злостављање и мучење у случају када постоје основи сумње да је учињено од стране полицијских службеника. У пракси Европског суда за људска права забрана злостављања и мучења из чл. 3 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода је неприкосновено и апсолутно право и државе имају не само позитивну обавезу да имплементирају норме о забрани тортуре у своје законодавство, већ и негативну обавезу да се уздржавају од примене било каквог облика злостављања, али и процесну обавезу да спроведу делотворну, адекватну и брзу истрагу. У домаћем правном систему истрагу спроводи јавни тужилац, тако да је на њему примарна одговорност за прикупљање релевантне доказне грађе и утврђивање битних околности конкретног чињеничног стања када постоје основи сумње да су полицијски службеници у вршењу службене дужности нарушили физички и психички интегритет другог лица. Реч је о специфичним предметима због категорије окривљених, врсте угрожавања или повреде заштићеног добра и доказног материјала, који мора бити разматран на законит, систематичан и правилан начин. Да ли је јавнотужилачка истрага допринела ефикасности решавања предмета злостављања и мучења или је и даље доминантна тема у одлукама Европског суда за људска права полицијска тортура и са каквим се изазовима суочава јавни тужилац основне инстанце када се се на оптуженичкој клупи налазе полицијски службеници јесу кључна питања овог рада на оптуженичкој клупи налазе полицијски службеници јесу кључна питања овог рада.