KRIVIČNO DELO NASILNIČKO PONAŠANjE NA SPORTSKOJ PRIREDBI ILI DRUGOM JAVNOM SKUPU - SPORNA PITANJA U DOKTRINI I SUDSKOJ PRAKSI - Марјановић, Ђорђе (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Srpski zakonodavac je Krivičnim zakonikom Republike Srbije u grupi krivičnih dela protiv javnog reda i mira propisao delo nasilničkog ponašanja na sportskim priredbama ili drugim javnim skupovima. Predmet istraživanja je ovo delo, koje autor analizira radi razjašnjenja svih uočenih dilema u doktrini i domaćoj sudskoj praksi. U prvom delu rada, autor ukazuje da je između krivičnopravne doktrine i sudske prakse došlo do razmimoilaženja u pogledu pitanja mesta izvršenja dela, kao i mogućnosti da sportisti i drugi obavezni učesnici sportske priredbe budu njegovi izvršioci. Pojavne oblike dela kao i dileme u njihovom tumačenju, autor analizira prikazujući veći broj neobjavljenih sudskih presuda donetih u proteklih deset godina  u kojima su okrivljeni bili  sportisti. U drugom delu rada, autor ukazuje na izazov sa kojim se susreću subjekti primene normi prilikom razgraničenja između krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i prekršaja predviđenih Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredba. Autor ukazuje da je razgraničenje važno posebno ukoliko se kao izvršioci dela pojavljuju profesionalni sportisti, sportski stručnjaci i stručnjaci u oblasti sporta, a u smislu mogućih radnopravnih posledica ukoliko je izvršeno krivično delo a ne prekršaj. Autor u trećem delu rada analizira stav člana Krivičnog zakonika u kome se inkriminiše nasilničko ponašanje na sportskim priredbama ili drugim javnim skupovima, a kojim se sudovi obavezuju da učiniocima ovog dela na sportskim priredbama izreknu meru bezbednosti zabrane prisustvovanja sportskim priredbama. U ovom delu, analiziraju se pitanja opravdanosti obaveznog izricanja mere kao i osnovanost rešenja da se mera izriče svim licima. Autor zaključuje da izvršioci krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskim priredbama ili drugim javnim skupovima mogu biti sportisti, da zakonodavac treba da učini napor u preciziranju pojedinih pojmova iz zakonskog opisa dela poput pojma sportske priredbe, odnosno u razgraničenju radnji izvršenja krivičnog dela od prekršaja koji mogu biti izvršeni nasilničkim ponašanjem na sportskoj priredbi kao i da je potrebno učiniti izricanje mere bezbednosti zabrane prisustvovanja sportskim priredbama fakultativnim u pogledu svih lica.
Keywords: Master pravnik, Istraživač pripravnik, Institut za uporedno pravo u Beogradu, student doktorskih akademskih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, ORCID: 0000-0001-5238-7292, e mail: dj.marjanovic@iup.rs * Rad je nastao u okviru naučnoistraživačkog rada Instituta za uporedno pravo koji finansira Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije prema Ugovoru o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog rada NIO u 2024. godini (evidencioni broj: 451-03-66/2024-03/200049 od 5. 2. 2024).