НАСИЉЕ НАД СТУДЕНТИМА: РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА СПРОВЕДЕНОГ НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ - Stanisavljevic, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Насиље над студентима представља актуелни проблем чије последице утичу негативно не само на појединца, већ и на академску заједницу и друштво у целини. Као облици испољавања овакве врсте насиља, најчешће се јављају психичко, физичко и сексуално насиље. Предмет овог рада је приказивање резултата истраживања о насиљу над студентима које је у току 2023. године спроведено на Правном факултету у Крагујевцу и чији је узорак чинило 303 студената овог факултета. Циљ истраживања био је добијање информација о томе да ли су студенти на факултету изложени насиљу, а ако јесу, каквог је оно облика и ко су његови извршиоци. Резултати су упоређени са претходним студијама на ову тему и показују да је насиље на факултету заступљено у мањем обиму него претходних година, али да постоји забрињавајућ проценат случајева у којима студенти нису никоме пријавили насиље које су доживели. У раду су приказани ставови испитаника о томе да ли факултет адекватно реагује на насиље над студентима, као и разлози зашто се ова врста насиља најчешће не пријављује.
Keywords: насиље над студентима, насиље на факултету, виктимизација студената, студенти као жртве