ОПШТЕ ОДРЕДБЕ И СУДСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ПО ЗАКОНИКУ О ГРАЂАНСКОМ СУДСКОМ ПОСТУПКУ СРБИЈЕ ИЗ 1865. ГОДИНЕ - Kulauzov, Maša; Милутин, Милан (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Аутори у раду врше историјскоправну анализу одредаба грађанско процесне кодификације из 1865. године о општим правилима и судској организацији. Законски пројекат израдио је 1864. године министар правде Рајко Лешјанин и поднео га Државном савету на одобрење. У делу који се односи на основна правила кодекса и организацију судске мреже нацрт није усвојен у изворном облику, већ након извесних измена и допуна, о чему нам драгоцено сведочанство пружа архивска грађа сачувана у фонду Државни савет Архива Србије. Посебна пажња у раду је посвећена и неозакоњеном пројекту измена и допуна појединих законских решења који је 1872. године израдио тадашњи министар правде Стојан Вељковић. Иако он никада није ступио на снагу, конструктивна дискусија која се развила између аутора текста, Комисије Државног савета и окружних судова позваних да размотре његове одредбе послужила је као основа за делимичну ревизију извесних законских норми, од којих је најзначајније увођење двостепеног судског одлучивања у погледу пресуда општинских судова (чл. 15). Сам текст законског нацрта није сачуван, али се у фонду Министарство правде Архива Србије налазе мишљења Саветске комисије и окружних судова која су нам приликом писања рада послужила као прворазредан историјски извор.
Keywords: Грађански судски поступак; опште одредбе; судска организација; законски пројекат; Законик из 1865. године