СТРУКТУРАЛНА И САДРЖИНСКА РЕФОРМА ПРАВИЛА О ПРОДАЈИ НА ДАЉИНУ - Mićović, Andrej; Mihajlović, Borko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
У чланку су изложена правила о продаји на даљину која су садржана у Директиви ЕУ 2023/2673. До доношења Директиве 2023/2673 продаја на даљину је била регулисана уз помоћ директива 2011/83 о правима потрошача и 2002/65 о трговању на даљину финансијским услугама. Како би се подигао ниво заштите потрошача, избегла непотребна преклапања, усвојено је решење према коме се подручје примене Директиве 2011/83 проширује и на уговоре о финансијским услугама, а Директива 2002/65 ставља изван снаге.  У том циљу додато је посебно поглавље у Директиви 2011/83 са правилима која се примењују само на уговоре о финансијским услугама на даљину које су намењене потрошачима. Садржинским изменама и допунама правила о продаји финансијских услуга на даљину обухваћене су обавезе трговца на предуговорно информисање и пружање објашњења, затим право потрошача на одустанак и  непоштена пословна пракса трговца у погледу употребе онлајн интерфејса.Кључне речи: финансијске услуге, информисање, одустанак, објашњење, потрошач, продаја на даљину.
Keywords: финансијске услуге; информисање; одустанак; објашњење; потрошач; продаја на даљину