ПАМЕТНИ ГРАДОВИ У ФУНКЦИЈИ ПРЕВЕНЦИЈЕ КРИМИНАЛИТЕТА - Dimovski, Darko T (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Аутор је полазећи од проблема савремених градова истакао да је један од начина решавања резистентности криминалитета на уобичајене мере превенције употреба паметних градова. Након појмовног одређења паметних градова, аутор је посебну пажњу посветио анализи једној од његових функција – превенцији криминалитета. Стога у наредном делу рада представио је докле су стигле поједине локалне заједнице у имплементацији паметних градова с циљем борбе против извршења кривичних дела. Последњи део рада посвећен је разматрању докле су градови у Републици Србији стигли са имплементацијом концепта паметног града.
Keywords: паметни град; криминалитет; превенција