ПРЕПРЕКЕ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ДЕОБУ СУВЛАСНИЧКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ - Midorović, Sloboda D; Cvetić, Radenka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
У раду су анализиране могуће препреке за деобу сувласничке заједнице. Иако је основна премиса да сваки сувласник може захтевати развргнуће сувласничке заједнице у било које време, постојање појединих препрека може резултирати њеним одгађањем. Одлагање деобе за неки каснији моменат може бити последица воље сувласника изражене у виду уговора о одрицању права на деобу. У раду је сугерисана његова оптимална форма, трајање као и потреба за увођењем забележбе постојања овог уговора у катастар непокретности. Препрека за деобу може бити последица околности да ствар у сусвојини трајније служи одређеној намени. Ради се о примерима тзв. несамосталних сувласничких заједница у којима управо трајнија намена којој ствар служи условљава потребу за опстанком сувласничке заједнице. Коначно, препрека која се изражава преко правног стандарда невреме и штета за друге сувласнике одражава облигационоправну природу сувласничке заједнице која налаже обавезу уважавања интереса других сувласника. Уколико је реч о привременој препреци, уместо о трајном стању, која се може превазићи у скоријој будућности, суд у ванпарничном поступку може одложити деобу, ако одмеравање легитимних интереса обеју страна говори у прилог оправданости њеног одлагања.
Keywords: сувласничка заједница, право на деобу, правни стандард, препреке за остваривање права на деобу.