МЕЂУНАРОДНО ПРИВАТНО ПРАВО ЦРНЕ ГОРЕ И СРБИЈЕ У ОБЛАСТИ НАСЛЕЂИВАЊА И ОСТВАРИВАЊЕ ХАРМОНИЈЕ У ОДЛУЧИВАЊУ - Ranković, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
У овом раду се компаративним методом анализирају норме међународног приватног права Црне Горе и Републике Србије у области наслеђивања.Прво се анализирају норме о међународној надлежности обе државе, са аспекта превенције позитивних сукоба надлежности, а  након тога се, упоредним методом испитују одредбе о одређивању меродавног права за наслеђивање. Mеђународно приватно правна питања (надлежност, меродавно право и међусобно признање одлука) се разматрају кроз шест хипотетичких чињеничних ситуација, како би се илустровали проблеми координације са којима се судови, односно нотари у ове две државе могу суочити приликом расправљања заоставштине са елементом иностраности везаним за другу посматрану државу.Рад има за циљ да испита да ли разлике у нормама о међународној надлежности и о меродавном праву негативно утичу на решавање наследноправних предмета везаних за две државе и да размотри могућа решења како би се тај негативни утицај могао отклонити.