ЕЛЕМЕНТИ ПОКРАЈИНСКЕ АУТОНОМИЈЕ: ПРАВО НА УРЕЂИВАЊЕ ОРГАНА, ФИНАНСИЈЕ, АКТЕ И ЗАШТИТУ: 1. УВОД 2. ПРАВО НА САМОСТАЛНО УРЕЂИВАЊЕ ОРГАНА ВЛАСТИ 3. ФИНАНСИЈСКА АУТОНОМИЈА ПОКРАЈИНÂ 4. ПРАВНИ АКТИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ 5. ЗАШТИТА ПОКРАЈИНСКЕ АУТОНОМИЈЕ 6. ЗАКЉУЧАК - Orlović, Slobodan Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2024)
Сажетак: у раду се критички анализирају неки од елемената аутономије покрајина које садржи Устав Србије. Градећи аутономију, неки од тих сегмената аутономије су израз чисте самосталности аутономне покрајине (изворни послови), док други сегменти представљају права која потврђује и уређује држава законом те их не можемо назвати изворним. Право на самостално уређивање органа власти и право на заштиту покрајине, као елементи аутономије, спадају у прву групу, док покрајинске финансије и акти (прописи) морају бити уређени у складу са законом.
Keywords: Кључне речи: органи власти аутономије, покрајинске фиинансије, покрајински акти, заштита аутономне покрајине, АП Војводина.