ISPITIVANjE SVEDOKA - Bugarski, Tatjana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
U savremenim krivičnim postupcima lični dokazi su dominatni u odnosu na materijalne dokaze i u ne malom broju slučajeva se presuda pretežnim delom zasniva na činjenicama koje su utvrđenje izvođenjem ličnih dokaza. Zbog toga se ovakvim dokazima posvećuje posebna pažnja, kako u teoriji, tako i u zakonodavstvu. Ispitivanje svedoka je tradicionalno, ali nezamenljivo dokazno sredstvo u krivičnom postupku kome je u ovom radu posvećena posebna pažnja u smislu izvođenja dokaza, a sve u kontekstu prodora adverzijalnih elemenata u naš krivični postupak i to prvenstveno na glavni pretres.
Keywords: criminal procedure||; ||кривични поступак; the burden of proof||; ||терет доказивања; leading questioning||; ||сугестивна питања; cross-examination||; ||унакрсно испитивање; witnesses||; ||сведоци