СТВАРАЊЕ АУТОНОМНОГ ПРАВА - Vukadinović, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Велики интерес за аутономно право јавља се у теорији, социологији и антропологији права, као и у правној пракси. Постојали су и постоје многобројни посебни облици аутономног права, од обичајног, црквеног, статутарног, градског и земаљског, еснафског (цеховског) и права гилди, аутономног права рада, трговачког, до међународног права. Поред тога, у теорији права познате су многобројне врсте аутономног права у виду: друштвеног, интуитивног, живог, права интеграције итд. Као што нема општеприхваћеног значења израза право тако још увек не постоји сасвим јасно и одеђено значење термина аутономно право. Поред термина аутономно право у последње време све је чешће у употреби термин меко право (soft law).
Keywords: types of autonomous law in practice||; ||врсте аутономног права у пракси; autonomous law||; ||аутономно право