ПОРОДИЧНОПРАВНИ АСПЕКТИ ПОСТХУМНЕ ОПЛОДЊЕ - Samardžić, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Могућност замрзавања генетског материјала, односно стварања ембриона in vitro, довело је нових облика асистиране репродукције. Наиме, данас је могуће генетски материјал употребити у циљу добијања деце и после смрти лица од којег потичу. Овакав поступак изазива доста етичких и правних питања, на која морамо одговорити водећи се најбољим интересом детета. Различити су мотиви који код преживелог партнера стварају жељу да употреби замрзнут материјал, што итекако може утицати на добробит детета. Како би се у што већој мери спречиле негативне последице постхумне оплодње, овај поступак треба дозволити само изузетно, уз испуњење одређених, стриктно постављених услова
Keywords: the best interests of the child||; ||најбољи интерес детета; posthumous reproduction||; ||постхумна оплодња; parentage||; ||родитељство