CRTICE O PRIMENI I IZMENAMA UREDBE O ŠUMAMA (1857) - Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
U radu se iznose nekoliko podataka o primeni Uredbe o šumama (1857) i njenim izmenama. Pažnja je posvećena primeni najvažnijih odredbi ovog propisa – o krčenju šuma i razgrađivanju zabrana. Navode se neki pojedinačni primeri kršenja Uredbe povodom kojih je vlast ostala nemoćna. Izlažu se inicijative naroda za promenu nekih članova Uredbe, a zatim i same izmene. One su potom podvrgnute analizi radi utvrđivanja razloga zbog kojih su usvojene. Naposletku, autor pokušava da ustanovi zašto je pokušaj da se Uredbom šume bolje zaštite bio bezuspešan.
Keywords: forest legislation||; ||законодавство о шумама; Saint Andrew’s day Assembly||; ||Светоандрејска скупштина; forest destruction||; ||уништавање шуме; wood-cutting||; ||сеча шуме; Deforestation||; ||горосеча; Forests Regulation||; ||Уредба о шумама (1857)