Међународна правила о одређивању граница на мору - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
У раду се разматрају међународна правила која се примењују у случајевима одређивања међудржавних граница на морским површинама. Значај мора и ресурса које садржи утицали су на државе да своје границе одреде уговорима. Уколико је немогуће постићи договор о протезању граничних линија потребно је решити спор који је настао. Између осталог, може доћи  до неслагања у погледу разграничења територијалног мора, епоконтиненталног појаса и искључиве привредне зоне. Конвенција УН о праву мора, која на свеобухватан начин регулише ову област, садржи и одређена правила о разграничењу морских појасева. Поред коришћења дипломатских начина заинтересоване државе могу прибећи арбитражном и судском решавању спорова. Надлежност за њихово решавање имају Међународни суд и Трибунал за право мора. Они примењују најчешће начело еквидистанције али оно може бити допуњено или замењено додатним критеријума уколико постоје посебне околности у вези са конкретним случајем. Основни циљ при одлучивању јесте постизање правичног и прихватљивог разграничења.
Keywords: Tribunal for the Law of the Sea||; ||Трибунал за право мора; International Court of Justice||; ||Међународни суд; UN Convention on the Law of the Sea||; ||Конвенција УН о праву мора; law of the sea||; ||право мора; equidistance||; ||еквидистанција; equity principle||; ||начело правичности