Лица одговорна за садржај проспекта - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Проспект је техничко-правни инструмент за остваривање захтева улагачке јавности у погледу информисања на тржишту капитала. Одговорност за садржај проспекта може настати у случају његове манљиве садржине. Садржина проспекта је манљива када није усклађена са прописима о његовој потпуности, истинитости и транспарентности. С обзиром на врсту мане проспект може да буде нетачан, непотпун и обмањујући (улепшавајући, криво наводећи). Питање одговорности за садржај проспекта је изузетно сложено. Предмет овог чланка ограничава се на одређивање лица и услова под којима она могу бити одговорна за садржај проспекта. Закон о тржишту капитала (даље у тексту: ЗТК) предвиђа могућу одговорност за садржај проспекта у односу на широк круг лица а да при томе, углавном, не предвиђа услове под којима та лица одговарају за садржај проспекта.  У чланку се обрађује одговорност сваког лица која према ЗТК могу да одговарају за садржај проспекта, уз кратак осврт на решења садржана у упоредном праву. Такође, указује се на потребу измене одредбе која а приори искључује одговорност регулаторног тела – Комисије за хартије од вредности.
Keywords: securities||; ||хартије од вредности; issuer||; ||издавалац; liability for the content of the prospectus||; ||одговорност за садржај проспекта; prospectus||; ||проспект