Елементи за правно регулисање сурогат материнства са прекограничним дејствима - Bordaš, Bernadet (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Сажетак: Бројни случајеви сурогат материнства са прекограничним дејствима и правне последице које настају поводом њих у различитим националним правним оквирима изазвали су потребу да се размотри могућност и неопходност регулисања ове проблематике на међународном нивоу. Хашка конференција за међународно приватно право је од 2011. године ангажована на прикупљању података и истраживању проблематике на основу чега ће 2014. године поднети извештај о томе да ли да се приступи изради међународног инструмента. У току припремних радњи поднета су два прелиминарна извештаја и израђени су упитници упућени државама чланицама и другим заинтересованим земљама у којима су обухваћена питања од суштинског значаја за правно регулисање сурогат материнства у националним правима. Позитивно право Србије забрањује сурогат материнство, али Преднацрт Грађанског законика из 2011. године уводи у домаћи правни систем овај начин биомедицински потпомогнутог оплођења. У раду се указује на то да је регулисање сурогат материнства са прекограничним дејствима такође потребно ради целовитог регулисања проблематике. У том циљу се - на основу претходних истраживања у оквиру Хашке конференције - указује на елементе који би требало да буду обухваћени будућом регулативом. Кључне речи: сурогат материнство, прекогранична дејства сурогат материнства, правно родитељство, намеравани родитељи, елементи правног регулисања, Хашка конференција за међународно приватно право
Keywords: Hague Conference on Private International Law||; ||Хашка конференција за међународно приватно право; intending parents||; ||намеравани родитељи; елементи правног регулисања; legal parenthood||; ||правно родитељство; cross-border effects of surrogate motherhood||; ||прекогранична дејства сурогат материнства; surrogate motherhood||; ||сурогат материнство