Меродавно право за штету изазвану повредом животне средине у европском међународном приватном праву - Đundić, Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Рад садржи анализу колизионих правила у области вануговорне одговорности за штету изазавану повредом животне средине у националним правима европских држава и у међународном приватном праву Европске уније. Пре доношења Уредбе Европског парламента и Савета о праву меродавном за вануговорне обавезе (Рим II), специјалне колизионе норме за еколошке деликте јављале су се у малом броју европских законодавстава. Ова чињеница пружа норми из члана 7. Уредбе Рим II нарочити значај. Из перспективе српског међународног приватног права, значај те одредбе се налази у томе што се колизиона норма из радне верзије новог Закона о међународном приватном праву Србије у потпуности ослања на колизионо решење за еколошке деликте које је предвидео европски законодавац. Због тога је велики део рада посвећен поменутој норми, њеном тумачењу, примени и проблемима до којих та примена може довести.
Keywords: environmental damage||; ||еколошка штета; non-contractual obligations||; ||вануговорне обавезе; applicable law||; ||меродавно право; the Rome II Regulation||; ||Уредба Рим II; choice of law rules||; ||колизионе норме